NIEUWS

TENTOONSTELLING Hommage aan Ton Frenken.
Logo-KunsthalBoschveld

26 juni-2016 in Kunsthal Boschveld
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur
Adres: Kunsthal Boschveld, Vughterstraat 234, 5211 GP Den Bosch
Contact: oscarschrover(at)gmail.com; telefoon 06 4131 66 67.
Meer informatie is te vinden op de website en  Facebook

Hommage aan Ton Frenken

Kunsthal Boschveld zal als eerbetoon aan Ton Frenken een tentoonstelling inrichten met zijn werken. We kennen Ton Frenken als initiator en organisator van de grote Jeroen Bosch tentoonstelling in 1967. Ton Frenken was ook kunstenaar en heeft een indrukwekkend oeuvre nagelaten.

Kunsthal Boschveld toont in 2016 werken van Ton Frenken uit een aantal privé-verzamelingen. Met een begeleidend programma: film, lezingen en workshops.

De afspraken voor de tentoonstelling Hommage aan Ton Frenken zijn gemaakt en de fondsenwerving is in volle gang. Uw financiële bijdrage aan deze expositie is zeer welkom. Neem hiervoor contact op met Oscar Schrover.

Rijen-Boschtentoonstelling

 

 

 

 

 

 

 

 

Documentaire

Bij ‘Andere tijden’ op NPO2 wordt de documentaire ‘Circus Jeroen Bosch’ uitgezonden. Een documentaire van Reinier van der Hout en Maarten Blokzijl over de eerste grote Bosch expo 1967. De uitzending is gebaseerd op het boek ‘Bosch was hier’ van Gerrit van den Hoven.

“Een ‘doldriest’ avontuur. ‘Onbezonnen’ en ‘onmogelijk’. Zo werd in 1966 de poging genoemd van de Bosschenaar Ton Frenken om een grote Jeroen Bosch tentoonstelling te organiseren in Den Bosch. Zonder enige ervaring op dit gebied, zonder een deugdelijk museumgebouw, zonder ruilobjecten. Toch kwamen schilderijen uit de hele wereld naar Den Bosch: vanuit het Prado in Madrid, vanuit New York, Londen, Wenen, Philadelphia. Voor het eerst in honderden jaren keerden ze terug naar de plaats waar ze geschilderd werden. Niet altijd met de uiterste zorgvuldigheid zoals nu met de grote Bosch 500 expositie, maar gewoon onder een doek in de trein.”

http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/

TonF

Ton Frenken

organisator, kunstrecensent en kunstenaar. Ton Frenken ontving de Willink van Collum prijs en – in 1958 – de Koninklijke subsidie voor de Vrije Schilderkunst. Ton Frenken was een voorbeeld van kunst en ondernemerschap.

In 1970 was Ton Frenken als recensent van de Brabant Pers tevens de eerste gastdirecteur in het Van Abbemuseum. Op verzoek van directeur Jean Leering richtte hij een tentoonstelling in met werken uit de collectie. Frenken groepeerde in een zaal 9 schilderijen van Bissière, Manessier, en Bazaine, hing een werkstuk van Morris Louis op, en presenteerde een doek van Kenneth Nolan, Sam Francis, Corneille en Appel (zie R. Pingen, Het Museum is een mijnheer, 2003)

foto: Ton Frenken en Alfred Olderaan in 1967 (vlnr)